Telefoonnummer

06-18921974

E-mail

info@handsaamonderhoud.nl

“Mijn nagels blijven streepjes houden en ze scheuren vrij snel wanneer ik maar even stop met de balsem. Goed spul!’ was het antwoord van Ineke.  Ik  vroeg haar een dag nadat ze bij me langs was geweest hoe het met haar handen en nagels ging. Een vorm van nazorg die ik belangrijk vind. Zo kan ik inspelen op eventuele huidreacties of bij een volgend bezoek kiezen voor een ander balsem. Ze was tevreden, maar ik nog niet helemaal. Ik voelde dat ik nog verder moest meedenken om haar handzorgprobleem verder op te lossen.

Wat is er aan de hand?
Natuurlijk was ik blij dat de balsem die ik gebruikt heb goed beviel, maar ging verder nadenken over haar opmerking over het snelle scheuren van haar nagels. Dit had ze de eerste keer dat ze langskwam voor handverzorging al. “Ik noem het ‘corduroy nagels!'” zei ze tijdens die eerste ontmoeting. Ik dacht dat het vooral kwam doordat haar nagels heel droog waren. Door het heel vaak handen wassen en gebruiken van desinfectiemiddelen. Veel smeren met nagelriem crème en de balsem van Balm Balm had al moeten helpen. Helaas niet genoeg en dus moest er wel meer aan de hand zijn.

Meedenken en advies geven
Ik ging op zoek in mijn studiemateriaal en overlegde ook met een collega handzorgverlener.
Welke oplossingen we op uitkwamen? Deze problemen komen vooral vaker voor bij mensen boven 40. Nagels met zulke streepjes en die snel scheuren hebben mogelijk een tekort aan vitamine B, calcium en zink. Dit vind je vooral in melkproducten.
Toevallig of niet; in dezelfde week had ik nog iemand op bezoek met die corduroy streepjes, maar minder duidelijk. Zij vertelde me dat ze bij de huisarts was geweest en door bloedonderzoek bleek een tekort aan diezelfde vitaminen. Bevestiging dat ik dit verder moest delen!

Blijven smeren!
Ik heb Ineke een bericht terug gestuurd en haar ook aangeraden te beginnen met (extra) vitamines te slikken. En meer melkproducten te gaan eten of drinken. Een keer in de week vaker een beker melk of een schaaltje yoghurt nemen kan al veel doen. Daarnaast helpt het om de nagels een tijdje heel regelmatig in te smeren met nagelverharder (soort nagellak). En twee keer per dag je nagels insmeren met crème. Samen moet dat ervoor zorgen dat haar nagels streep loos en sterk(er) worden.

Ik werk alleen. Daar heb ik zelf voor gekozen en sta ik nog steeds achter, maar het is heel fijn dat ik mensen in de buurt heb waar ik mee kan overleggen. Samen kom je dan echt verder. Leuk om zo samen te zoeken naar de reden én oplossing van hand- en nagelproblemen!

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.